Kanın iki kısmı vardır:
1) “plazma” adı verilen sıvı ve
2) bu sıvının içinde yer alan kan hücreleri. Plazma su ve suda erimiş şekilde bulunan çeşitli kimyasal maddelerden (proteinler, yağlar, şekerler, vitaminler, hormonlar, mineraller, antikorlar, vd) oluşur. Kanın üç temel görevi vardır.
Taşıma Görevi
Kan tüm diğer vücut hücrelerine her türlü besin maddesi taşır,bu hücrelerce oluşturulan metabolizma artıklarınıda ortamdan uzaklaştırır.Kan, oksijenle birlikte hücrelerin kullanacağı besin maddelerini getiren ve aynı zamanda hücrelerin oluşturduğu metabolizma artıkları ve karbondioksidi buradan götüren bir ortamdır.
Düzenleme görevi:
Düzenleyici görevini iç ortamın pH ve sıcaklığını değişmez tutulmasına katkıda bulunarak ve taşıdığı hormonlarla organlar arasındaki karşılıklı işbirliğini sağlayacak mesajları ileterek gerçekleştirmektedir. Kanın bileşimi ve fiziksel özellikleri vücut hücrelerini dolaşması sırasında bazı organlar tarafından sürekli kaydedilmektedir. Kanın bileşimi ve fiziksel özellikleri iç ortamı ve iç ortamdaki değişiklikleri yansıtır. Böylece, kandan, iç ortamın yapısında herhangi bir değişikliği bildiren şekilde mesaj alınması sinir ve endokrin sistemin devreye girmesine ve durumu düzeltecek organlara gerekli emirlerin gönderilmesine neden olmaktadır.
Savunma görevi:
Bileşiminde bulunan çeşitli moleküller ve lökositler (Akyuvarlar) yardımıile organizmayı mikroorganizmalara ve organizmanın kendine yabancı bulduğu her türlü etkene karşı savunur.
Kan hücreleri 3 grupta toplanabilir:
1) eritrositler (alyuvarlar),
2) lökositler (akyuvarlar),
3) trombositler (pulcuklar).
Şekil Kanı oluşturan elemanlar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder